Wydawca treści Wydawca treści

Sprzedaż bezpośrednia tusz

W ramach projektu „Zdrowa żywność z Polskich Lasów”, będącym działaniem rozwojowym Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe, uruchomiliśmy dla Państwa punkt sprzedaży bezpośredniej tuszy zwierząt łownych. Dziczyzna, którą mogą Państwo u nas nabyć pochodzi z terenu Ośrodka Hodowli Zwierzyny Nadleśnictwa Warcino.
Sprzedaż obejmuje wypatroszone, nieoskórowane tusze jeleni, saren i dzików.
Na miejscu jest możliwość skorzystania z pomieszczenia do rozbioru tuszy.
Do sprzedaży bezpośredniej przeznacza się tusze strzelone w pierwszej klasie. Sprzedawane przez nas tusze dzików poddawane są obowiązkowemu badaniu na obecność włośnia.
Punkt sprzedaży bezpośredniej dziczyzny zlokalizowany jest przy Leśnym Pensjonacie Kawka.
Ceny w sprzedaży bezpośredniej dla klienta indywidualnego wynoszą zgodnie z obowiązującym cennikiem. Do powyższych cen doliczony zostanie podatek VAT, obowiązujący w dniu zakupu. 
Tusze można nabyć po wcześniejszym złożeniu zamówienia. Osoby zainteresowane zakupem tusz prosimy o wcześniejszy kontakt z Nadleśnictwem Warcino: e-mail: warcino@szczecinek.lasy.gov.pl adres: Nadleśnictwo Warcino ul. Gen. Wł. Sikorskiego 11 A, 77-230 Kępice lub tel. 796 380 924 - w dni robocze (pn.-pt.) w godz. 7:00 – 15:00
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do korzystania z naszej oferty.

 

Cennik stanowi Zarządzenie nr 52/2024 Nadleśniczego Nadleśnictwa Warcino z dnia 11 lipca 2024 r. w sprawie zmiany cenników na tusze zwierzyny łownej pozyskanej w Ośrodku Hodowli Zwierzyny Nadleśnictwa Warcino, sprzedawanych w ramach sprzedaży bezpośredniej i na użytek własny myśliwego.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

Już po raz dwunasty z rekordową ilością 97 zawodników w lasach LKP-u LASY Środkowopomorskie odbyły się Mistrzostwa w zbieraniu grzybów nad jeziorem Korzybie. Zaopatrzeni w kosze wiklinowe oraz mapki z wyznaczonym terenem grzybobrania, zawodnicy mieli 2,5 godziny aby rywalizować o największe zbiory w 5 kategoriach . W kategorii największy grzyb wygrał pan Bartosz Strzembeczny, który znalazł Borowika szlachetnego ważącego 498 g a jego wysokość to 16 cm i to jemu w tym roku przypadł zaszczytny tytuł króla grzybiarzy. Karolina Szczepańska z Barcina zwyciężyła w kategorii na różnorodność grzybów jadalnych znalazła wszystkie 7 gatunków grzybów opisanych w regulaminie mistrzostw a ich waga była największa spośród wszystkich biorących udział w tej kategorii. Oprócz zawodów w zbieraniu grzybów na plaży w Korzybiu na gości czekało wiele atrakcji jedną z nich był pokaz kulinarny wykonany przez pana dr Grzegorza Russaka (kucharza, gawędziarza, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego, znanego propagatora kuchni myśliwskiej i staropolskiej), który zaprezentował połączenie w gotowaniu dziczyzny z grzybami. Każdy uczestnik mógł spróbować zupy gulaszowej z jelenia. Po mistrzostwach odbył się konkurs na potrawę z grzybów, którym przewodniczącym komisji był pan Grzegorz Russak a jego zwycięzcą została reprezentantka z KGM "Kępiczanki" , która zaproponowała danie z grzyba Płachetka kołpakowata. . Oczywiście każdy kto przybył tego dnia nad korzybskie jezioro mógł skosztować pysznych potraw oraz wypieków przygotowanych specjalnie na tę okazję przez koła gospodyń wiejskich. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemyi mamy nadzieję, że spotkamy się za rok na kolejnym wspólnym grzybobraniu.