Wydawca treści Wydawca treści

Biwakowanie

Czy mogę rozpalić ognisko w lesie, czy mogę zebrać leżący w lesie chrust, czy mogę rozbić w lesie namiot - odpowiedzi na te i inne pytania.

Czy mogę rozpalić ognisko w lesie?

Zgodnie z artykułem 30 Ustawy o lasach na terenach leśnych, śródleśnych oraz w odległości do 100 metrów od granicy lasu nie wolno rozniecać ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu przez właściciela lasu lub nadleśniczego. Stałe miejsca, gdzie wolno rozpalać ogniska wyznacza nadleśniczy poprzez „techniczne zagospodarowanie lasu w celach turystyczno-wypoczynkowych": np. przy miejscach biwakowania, obiektach turystycznych i edukacyjnych, stanicach turystycznych i harcerskich. Stałe miejsca są naniesione na mapy, którymi posługują się osoby monitorujące zagrożenie pożarowe lasu.

Nadleśniczy może wydać także czasowe, pisemne  pozwolenie na rozpalenie ogniska. Określa wtedy dokładne miejsce rozpalenia ogniska, sposób jego zabezpieczenia i osobę odpowiedzialną. Nie można zatem samowolnie rozpalać ogniska w lesie i jego pobliżu, np. nad jeziorem czy rzeką.

Jak znaleźć miejsce na ognisko?

Aby znaleźć miejsce na ognisko, najlepiej skorzystać z bazy turystycznej przygotowanej przez każde nadleśnictwo. Informacje o bazie i miejscach wyznaczonych na rozpalanie ognisk można zdobyć korzystając ze strony internetowej nadleśnictwa lub po prostu kontaktując się telefonicznie lub osobiście z pracownikami nadleśnictwa.

To najlepszy sposób na bezpieczne i zgodne z prawem zorganizowanie ogniska. Naturalnie można korzystać także z oferty ośrodków wypoczynkowych i kwater agroturystycznych, które mają już wyznaczone stałe miejsca palenia ognisk na terenach leśnych.

Jak zabezpieczyć ognisko?

Sposób zabezpieczenia ogniska określa nadleśniczy, wydając pisemną zgodę na jego rozpalenie. Najczęściej polega to na usunięciu ściółki leśnej i na odsłonięciu pasa gleby mineralnej wokół ogniska. Można dodatkowo obłożyć ognisko kamieniami, co zapobiega rozsunięciu się palonego materiału. Nie można go rozpalać bliżej niż 6 metrów od stojących drzew, a wysokość płomienia nie może przekraczać 2 metrów. Przy ognisku należy mieć sprzęt do natychmiastowego ugaszenia ognia oraz sprawny środek łączności. Po wypaleniu się ogniska należy je dokładnie zalać wodą i zasypać piaskiem oraz sprawdzić czy nie ma nadal tlących się głowni.

Czy mogę zebrać na ognisko leżący w lesie chrust?

Każde drewno pochodzące z lasu podlega ewidencji i zasadom sprzedaży ustalonym w nadleśnictwie zarządzeniem nadleśniczego. Nie można samodzielnie zbierać chrustu czy gałęzi na ognisko. Jest to wykroczenie. Nie warto narażać się na kłopoty. Należy zwrócić się do właściwego terytorialnie leśniczego, który ustali zasady zaopatrzenia się w drewno niezbędne do przygotowania ogniska.

Czy mogę rozbić w lesie namiot?

Biwakowanie w lesie jest możliwe w miejscach wyznaczonych, a poza nimi jest prawnie zabronione. Rozbicie namiotu bez zezwolenia naraża nas na wiele niebezpieczeństw oraz na karę przewidzianą w kodeksie wykroczeń. Aby rozbić namiot w lesie należy skorzystać z bazy turystycznej, a informacje na jej temat znajdziecie w każdym nadleśnictwie. Warto także zaplanować sobie biwak wcześniej korzystając z portalu stworzonego dla turystów przez leśników: www.czaswlas.pl. Oprócz informacji na temat ognisk znajdziecie tam wszystko, czego potrzebuje w praktyce leśny turysta. Klikajcie po wiedzę!


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

XII Mistrzostwa w zbieraniu grzybów

Już po raz dwunasty z rekordową ilością 97 zawodników w lasach LKP-u LASY Środkowopomorskie odbyły się Mistrzostwa w zbieraniu grzybów nad jeziorem Korzybie. Zaopatrzeni w kosze wiklinowe oraz mapki z wyznaczonym terenem grzybobrania, zawodnicy mieli 2,5 godziny aby rywalizować o największe zbiory w 5 kategoriach . W kategorii największy grzyb wygrał pan Bartosz Strzembeczny, który znalazł Borowika szlachetnego ważącego 498 g a jego wysokość to 16 cm i to jemu w tym roku przypadł zaszczytny tytuł króla grzybiarzy. Karolina Szczepańska z Barcina zwyciężyła w kategorii na różnorodność grzybów jadalnych znalazła wszystkie 7 gatunków grzybów opisanych w regulaminie mistrzostw a ich waga była największa spośród wszystkich biorących udział w tej kategorii. Oprócz zawodów w zbieraniu grzybów na plaży w Korzybiu na gości czekało wiele atrakcji jedną z nich był pokaz kulinarny wykonany przez pana dr Grzegorza Russaka (kucharza, gawędziarza, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego, znanego propagatora kuchni myśliwskiej i staropolskiej), który zaprezentował połączenie w gotowaniu dziczyzny z grzybami. Każdy uczestnik mógł spróbować zupy gulaszowej z jelenia. Po mistrzostwach odbył się konkurs na potrawę z grzybów, którym przewodniczącym komisji był pan Grzegorz Russak a jego zwycięzcą została reprezentantka z KGM "Kępiczanki" , która zaproponowała danie z grzyba Płachetka kołpakowata. . Oczywiście każdy kto przybył tego dnia nad korzybskie jezioro mógł skosztować pysznych potraw oraz wypieków przygotowanych specjalnie na tę okazję przez koła gospodyń wiejskich. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemyi mamy nadzieję, że spotkamy się za rok na kolejnym wspólnym grzybobraniu.